پاتوق جوانان
سایت علمی ، فرهنگی ، سیاسی ، دفاعی

وقتی عدد تورم کم می شود اما سفره خانوارها کوچک‌تر می شود/ تورم روی کاغذ مهم تر است یا در زندگی واقعی مردم؟!

مینا ۶۰ ساله است. می‌گوید: بازنشسته شرکت وابسته به آب و فاضلاب است و ۳ فرزند دارد که یکی از آنها دختری دم بخت است و ۲ فرزند دیگرش را به هر ترتیبی سر و سامان  داده و حالا یک نوه پسری و یک نوه دختر دارد. می‌گوید: شوهرش را بعد از به دنیا آمدن دختر سومش که حالا ۲۵ ساله است از داده و از آنجایی که شوهرش راننده آژانس بوده و در تصادف کشته شده و نه هیچ هم به او تعلق نگرفته از ۲۵ سال پیش تا امروز سرپرست خانواده‌اش محسوب می شود و فرزندانش را به سرانجام رسانده و حالا تنها نگران دختر آخرش است که در رشته کارشناسی ارشد مدیریت دولتی درس می خواند.

 می‌گوید: حقوق بازنشستگی‌اش یک میلیون تومان است اما خرج زندگی بسیار سرسام آور و آزار دهنده. می‌گوید نوه هایش از او به عنوان مادربزرگ انتظار دارند و او نمی‌تواند انتظاراتشان را برآورده کند. می‌گوید: دخترش خواستگار دارد اما همه چیز آنقدر گران است که قادر به تهیه جهیزیه نیست. می‌گوید: و به گلایه‌هایش ادامه می‌دهد.
 
غلام رضای ۶۵ ساله نیز مانند مینا از گرانی‌هایی که به قول خودش تمامی ندارد گلایه دارد. او که دو فرزند دانشگاه آزادی دارد و بازنشسته بانک است به «فردا» می‌گوید: با این که نزدیک به ۲.۵ میلیون در ماه حقوق بازنشستگی‌ام است و بعد از ظهرها هم با ماشینم مسافر کشی می کنم باز هم دخل و خرج خانواده جور نمی شود. می گوید: هزینه‌های مشق و کتاب فرزندانم هم روز به روز  گران‌تر می شود. می‌گوید: هر روز که برای خرید روزانه می‌روم با شگفتی جدیدی رو به رو می شوم.یک روزماست گران شده،‌ روز دیگر شیر، یک روز نان گران شده روز دیگر گوشت و این چرخه بی پایان ادامه دارد. می‌گوید: تورم نغییر نکرده است و ما که هر روز با خرج و برج خانه سرو کار داریم و افزایش حقوق محسوس هم نداریم، این مساله را بیشتر احساس می کنیم.

اما و اگرهای نرخ تورم در ایران

به این ترتیب است که هر چند دولتی‌ها مدعی پایین امدن نرخ تورم هستند و آمار و ارقام رسمی نیز پشتیبان آنها است‌، اما مردم کوچه و بازار توقف و کاهش رشد تورم را احساس نمی کنند چرا که تغییری در روند رو به رشد قیمت کالاهای اساسی به وجود نیامده است. هر چند کاهش عدد تورم به معنای ارزانی نیست اما متوقف شدن رشد قیمت ها بالاخره باید تاثیر خود را در سبد خانوار نشان بدهد، اما این اتفاق تا به امروز رخ نداده است. تورم حال حاضر به گواه اعلام رسمی مرکز آمار و دیگر نهاد‌های معتبر چیزی در حدود ۱۱درصد است و این یعنی تورم ۴۰ درصدی در ماه‌های اول دولت روحانی به تک رقمی شدن نزدیک شده است. این اتفاق در حالی رخ داده که سال گذشته عدد تورم ۱۲ درصد بوده است. دلایل بالا بودن نرخ تورم در سال‌های گذشته اما متفاوت است. از تحریم‌ها گرفته تا سوء مدیریت‌ها و انجام کار‌های غیرکارشناسی و هیجانی در حوزه اقتصادی،‌ همه و همه باعث شد تا حال بد اقتصاد ایران بدتر و بدتر شود.

البته هر چند گلایه‌های مردم آمار تورمی را تایید نمی کند اما در صورت پذیرفتن این امار هم  نباید گمان کرد که در حال حاضر،‌ وضعیت ایران از نظر تورم وضعیت خوبی است. بر اساس آخرین گزارشی که صندوق بین المللی پول منتشر کرده است ایران با تورم ۰۱/۱۲ درصدی در سال ۲۰۱۵ دهمین تورم بالا را در بین کشورهای جهان داشته است. در این گزارش آمده است نرخ تورم ایران در این سال حتی بیشتر از کشورهای جنگ‌زده‌ای مثل عراق و لیبی بوده است. نرخ تورم عراق در سال ۲۰۱۵ بالغ بر ۳/۱ درصد و لیبی ۸ درصد برآورد شده است. برخی کشورهای دیگر که تورم کمتری نسبت به ایران در این سال داشته اند عبارتند از مصر، اتیوپی، زامبیا، اریتره، و ترکیه.

کشورهایی که مانند لیبی و مصر درگیری‌های بسیاری را در چند سال اخیر پشت سر گذاشته‌اند اما تورمی کمتر از ایران دارند.

عدد واقعی نرخ تورم چقدر است؟

در این میان بسیاری از کارشناسان اقتصادی هم راستا با نظر مردم ، معتقدند که نرخ تورم بیشتر از نرخ اعلام شده توسط مراکز آماری است. به عنوان مثال به تازگی یک فعال اقتصادی و عضو هیات نمایندگان اتاق تهران گفته که نرخ تورم واقعی در ایران ۱۸ تا ۲۰ درصد است.

اسدا... عسگراولادی تاکید کرده:‌ مردم کاهش تورم را حس نمی‌کنند و کالاها را از بازار گران می‌خرند. او با تشریح عملکرد دولت روحانی در تامین معیشت مردم اظهار کرده: اگرچه بهبود معیشت یکی از شعارهای اساسی رئیس‌جمهور در دوران انتخاباتی ریاست‌ جمهوری بود، اما اکنون دولت یازدهم در کاهش تورم واقعی می‌لنگد. در واقع، رئیس جمهور و تیم اقتصادی در سال اول روی کار آمدن‌شان، با مردم صادقانه حرف زدند و مردم نیز از آنها حمایت کردند. 

این فعال با سابقه اقتصادی افزوده: در سال دوم فعالیت کابینه یازدهم، به دلیل اینکه دولت نتوانست به صورت واقعی، تورم را پایین بیاورد، به زور تورم را پایین نگه داشت و اعلام کرد که تورم تک رقمی شده در حالی که این اتفاق رخ نداده بود و اینجا بود که کار لنگید. مردم به طور محسوس کاهش تورم را حس نمی‌کنند، چراکه سال ۹۲ نان را می‌خریدند ۵۰۰‌تومان، ولی اگرچه رئیس‌جمهور نرخ تورم را ۹ درصد اعلام کرد اما مردم نان را ۲۰۰۰ تومان می‌خرند. پس دولت آمار بی‌خود می‌دهد.
 
عسگراولادی تصریح کرده: اعلام آمار تورم تک رقمی حاکی از این نیست که تورم کاهش یافته است، چراکه این فاکتور اقتصادی، پایه و اساس علمی دارد؛ بنابراین وقتی تورم اقلامی که سهم مهمی در سبد تورمی دارند، به صورت مصنوعی پایین نگاه داشته می‌شود و دولت برخی قیمت‌ها مثل خودرو و مسکن را ثابت نگه داشته و قیمت‌ها، ترقی نمی‌کنند، روی تورم اثر می‌گذارد، در حالی که نوسان قیمت در سایر کالاهای مصرفی وجود دارد؛ پس تورم واقعی، بالای ۱۸ درصد یا شاید حتی ۲۰ درصد هم باشد، چراکه قیمت همه کالاها بالا رفته است.

در هر حال عدد نرخ تورم تنها یک عدد روی کاغذ است و بالا و پایین رفتن آن در حالی اهمیت دارد که تاثیر آن در معیشت مردم مشخص شود. این تورم اگر روی کاغذ به ۱ درصد هم برسد اما سفره خانوارها هر روز کوچک و کوچکتر شود در واقع تاثیری به حال مردم ندارد و افکار عمومی به دنبال شنیدن خبر آسان‌تر شدن زندگی هاست و ای کاش دولتمردان به این مساله توجه ویژه‌ای داشتند.




آخرین مطالب
نويسندگان
پيوندها

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 451
بازدید دیروز : 86
بازدید هفته : 451
بازدید ماه : 537
بازدید کل : 275693
تعداد مطالب : 2393
تعداد نظرات : 191
تعداد آنلاین : 1


استخاره آنلاین با قرآن کریم


فال حافظ

href=

كد موسيقي براي وبلاگ

دوست قرآنی